Zenei szerkesztés, stúdió technika

Mi az a MIDI?

A MIDI  (Musical Instrument Digital Interface) egy olyan ajánlás, amelyet 1980-ban azért hozott létre a szintetizátorokat gyártók szövetsége, hogy a különböző stúdióeszközöket és szintetizátorokat egyszerűen össze lehessen kapcsolni. A MIDI  utasításokat szabványos MIDI  állományban is tárolni lehet, ezek a szintetizátor működésére, a különböző zenei hangok jellemzőire és lejátszására vonatkozó információkat tartalmaznak.

A MIDI  állományban lévő információk alapján a hangot a hangkártyán (vagy külső eszközben) lévő szintetizátor szólaltathatja meg. A külső eszközt a MIDI  csatlakozó és MIDI kábel segítségével lehet összekötni a számítógéppel.
A MIDI hangfájlok csak néhány kB-ot foglalnak le. Ez annak köszönhető, hogy a MIDI csak a hangmagasságot, ritmust és a lejátszandó hangszert tartalmazza, így a hang kiadása már a MIDI hangeszköz dolga, az MP3-mal és WAV-val ellentétben, ahol a fájl magát az egész zenét tartalmazza.
A hagyományos MIDI adatok tárolására az SMF (Standard Midi fájl) is alkalmas, de ez nem olyan elterjedt. A szabvány kiterjesztései a General MIDI, Roland GS, illetve a Yamaha XG szabványok. A MIDI kompatibilis eszközt számítógéppel összekötve igen változatos feladatok elvégzése lehetséges. A MIDI fájlok csak a hangmagasságot, a ritmust, hangerőt, és a játszandó hangszert tartalmazzák (paraméterekkel együtt). Minden más a MIDI-képes hangkártya (illetve a szintetizátor) dolga.

Miaz a stylus?

A szintetizátor szolgáltatása, mely által a játszott dallamhoz és a választott zenei stylushoz igazítja a zeneileg helyes akkord és a ritmus kíséretet is.
A szintetizátorban a gyárilag „beégetett” stylusok mellett megfelelő konvertálással lehetőség van külső adathordozóról másik típusú szintetizátor stylusról származó zenei kíséret használatára is, valamint a midi fájlokból stylusokat szerkeszteni.

MIDI Karaoke (.kar)

Ez egy nem hivatalos kiterjesztése a MIDI fájloknak, melyek segítségével a zenei aláfestést nyújtó .kar fájlra lehet az adott fájl szövegét énekelni. A legtöbb lejátszó valamilyen módon jelöli, hogy milyen szöveg jön. A jel például egy átszíneződő szöveg vagy egy pattogó labda. Mivel a karaoke-műfaj egyre népszerűbb, ezért egyre több (és egyre jobban kezelhető) PC-alapú karaoke program jelenik meg.

Megfelelő stúdió-technikával és szoftverekkel megoldható a Roland, Korg, Yamaha, Ketron,Wersi, Kawai típusú szintetizátorok esetében a MIDI fájlokból szintetizátor stylusok szerkesztését, valamint különböző szintetizátor tipusok stylusainak konvertálását.

Kezdőlap >>